Kotlety z soczewicy
wtorek, 16 marca 2010
Zielona soczewica jest bardzo uniwersalna, pełno w niej mikroelementów i dobrego białka. Nie wymaga moczenia i gotuje się szybko - w zależności od stopnia wysuszenia - od 30 min do 45.
Ok 100g suchej soczewicy ugotowanej zmieszanej potem z mąką groszkową (lub pszenną) i jajkiem. Do tego sporo majeranku.Ciasto musi być gęste. Smaży się szybko - by tylko ścięło się jajko.
3 komentarze:
smażysz na głębokim tłuszczu czy można na teflonie?
Niczego nie smażę na głębokim tłuszczu, bo jakoś mi przez gardło nie przechodzi. Dlatego powolutku smażę na spryskanej olejem patelni + przykrywka. Czasami jak mi się nie chce stać przy palniku to wrzucam placki na papier do pieczenia (tez spryskany) i do pieca.
Kurde, ale to proste. Dzięki, idę do garów :)
Prześlij komentarz