Kotlety z soczewicy

wtorek, 16 marca 2010


Zielona soczewica jest bardzo uniwersalna, pełno w niej mikroelementów i dobrego białka. Nie wymaga moczenia i gotuje się szybko - w zależności od stopnia wysuszenia - od 30 min do 45.
Ok 100g suchej soczewicy ugotowanej zmieszanej potem z mąką groszkową (lub pszenną) i jajkiem. Do tego sporo majeranku.Ciasto musi być gęste. Smaży się szybko - by tylko ścięło się jajko.

3 komentarze:

aga-aa 18 marca 2010 10:01  

smażysz na głębokim tłuszczu czy można na teflonie?

.... 18 marca 2010 10:12  

Niczego nie smażę na głębokim tłuszczu, bo jakoś mi przez gardło nie przechodzi. Dlatego powolutku smażę na spryskanej olejem patelni + przykrywka. Czasami jak mi się nie chce stać przy palniku to wrzucam placki na papier do pieczenia (tez spryskany) i do pieca.

kruszyzna 31 marca 2010 06:02  

Kurde, ale to proste. Dzięki, idę do garów :)

Prześlij komentarz