Śniadanie - jabłko z ryżem na parze

sobota, 6 marca 2010


Niewątpliwą zaletą tego przepisu jest fakt, że trudno jest to zepsuć (w sensie wysuszyć, przypalić itd itp) i to, że przygotowuje się je ok 10 minut (zakładając, że mamy już ryż).
Jabłko najpierw należy wydrążyć, potem obrać. Do środka wsypać najlepiej ugotowany ryż basmati lub brązowy doprawiony cynamonem i masłem. Fantastycznie sprawdzają się też owoce suszone czy dżem. Wkładamy do garnka na parę. Jeśli nie mamy takiego naczynia można sobie poradzić przez umieszczenie metalowego durszlaka nad poziom wody w dowolnym garnku.
Ważne by ten ryż był niejako al dente, bo i tak go jeszcze podgotowujemy w parze.
Zależnie czy chcemy mieć miękkie jabłko czy bardziej zwarte tak długo je parujemy, ale nie powinno to trwać dłużej niż 10 min.

1 komentarze:

asiejka 6 marca 2010 01:10  

nieustannie zachwycają mnie Twoje łyżeczkowe propozycje
takie, które posmakują nie tylko maluchom
coś dobrego dla małych i dużych
pomysł z jabłkiem nadzianym ryżem koniecznie do zapamiętania..

Prześlij komentarz