Pasta słonecznikowa

poniedziałek, 8 marca 2010


Słoneczniki jako rośliny są bardzo wymagające co do jakości gleby - wyciągają z niej wszystko. Odwdzięczają się stokrotnie. Wiedzą o tym sikory bo zimą wcinają pestki słonecznika ochoczo, ale wiedzieć o tym powinniśmy i my.
Pestki są bardzo bogate w ważne tłuszcze, witaminy - już 1/4 szklanki pestek wypełnia niemal nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę E i w połowie na B1.
No i kapitalnie smakują.


Pastę słonecznikową zrobiłam dość szybko - najpierw poddusiłam cebulę w wodzie z odrobiną masła, potem wsypałam sporo pestek (zależy od wielkości cebuli) i jeszcze dodatkowo - pieczoną paprykę która dosłodziła pastę należycie. Wszystko zmiksowane w blenderze i od razu na bułeczki. I tym samym obalam mit, że zdrowe to nie dobre :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz