Śniadanie - omlet biszkoptowy
niedziela, 21 marca 2010
Dla rodziców + jeden maluch przygotowujemy pięć jajek.
Białka ubijamy, żółtka roztrzepujemy i wszystko mieszamy, by utworzyła się, puszysta, jednolita masa.
Patelnię lekko smarujemy klarowanym masłem i smażymy omlet przez ok 2 minuty - zaraz potem patelnia ląduje w piecu pod górna grzałkę na ok 5 min.
Jeśli nie mamy patelni którą można wkładać do piekarnika - pomijamy smażenie i masę jajeczną od razu pieczemy.
Taki omlet świetnie wsiąka wszelakie sosy owocowe, dżemy, gęsty jogurt. Pewnie też jest ciekawy z tartym serem i podpieczony lub duszonymi warzywami. Kiedyś spróbuję.
1 komentarze:
A w czym piec? W normalnej tortownicy? (tak, nie mam patelni, którą można wkładać do piekarnika :) )
Prześlij komentarz