Awokado (avocado)...czyli smaczliwka

wtorek, 9 lutego 2010




Awokado to coś pomiędzy owocem, warzywem i ... masłem. Zresztą tam skąd pochodzi, nazywane jest 'maślaną gruszką', 'masłem na drzewie' itp.
Owoc to jagoda z punktu widzenia botaniki - posiada ok 30% tłuszczu (znakomitego, lekkostrawnego jednonienasyconego), sporo błonnika, witamin (A, E) i wody.
Awokado należy zjeść od razu - ekspresowo brunatnieje. Pomaga tu zawsze cytryna.
W smaku w pełni maślane, doskonałe zatem smarowidło, baza do dipów, czy też do zajadania w kawałeczkach z makaronem, sałatka.

Jak się dobrać do awokado?

Kupowane twardawe spokojnie dojrzeje (w temperaturze pokojowej) do momentu kiedy skórka będzie lekko się uginała pod palcem z wyczuwalną miękkością całego owocu. Ważne jednak, żeby skórka zachowała swój jednolity, zielony kolor, bez brązowawych plam świadczących o gniciu.
Często owoce idealne do jedzenia sprzedawane są przecenione.

0 komentarze:

Prześlij komentarz