Pasztet z soi

piątek, 26 lutego 2010



Soja jest czasochłonnym tworzywem. Wymaga moczenia - ok 12 godzin i gotowania ok 2 godzin a czasami więcej. Ważne, by wodę z moczenia wylać i gotować soję w wodzie świeżej.

Aby zrobić pasztet z soi - na ok 200g suchej soi potrzeba 1 cebulę, pół selera, marchew i ząbek czosnku które drobno pokrojone dusimy na małej ilości masła i odrobinie wody. Gdy soja jest już miękka odlewamy wody do szklanki i wrzucamy warzywa które gotujemy do postaci lekko twardej. Gorącą masę miksujemy z 2 jajkami. Można dodać ser, pieczarki itd. Doprawiamy curry i majerankiem. Całość do pieca.
Gdyby pasztet okazał się za suchy to można darować sobie krojenie go w plasterki, ale umieszczamy go do słoika i traktujemy jak pastę doi pieczywa.

1 komentarze:

Anonimowy,  11 lutego 2011 05:04  

Witaj,

Robię psztet ale z soczewicy i cieciorki w proporcjach 2:1. po całonocnym moczeniu gotuję z garścią kminu rzymskiego. w mędzyczasie w peikarniku z odrobina oliwy piekę (pocięte na kawałki) seler korzeniowy, marchew, cała paprykę, ostra mała papryczkę, pietruszkę, głowkę czosnku, wszystko lekko skropione oliwą. po upieczeniudo miekkości,i ostudzeniu, wszysko mielę na małum sitku przez maszynkę (2-3 razy), dodaje 2 jajka i 1 suhca byłkę namoczona w mleku, doprwiam sola, majerankiem, mietą i pieprzem i piekę w formie na pasztet, im wyższa tym lepsza, ok 45-60 min w 180 C,

smacznego

Wojtek

Prześlij komentarz