Hummus i dip z awokado z tortilla home made

niedziela, 7 lutego 2010



Dzieci bez dwóch zdań lubią same tworzyć sobie kombinacje smakowe. Z radością patrzę jak córka miesza, dodaje, odejmuje, próbuje. O to chodzi :) Inna sprawa, że rodzice mają szansę tak po prostu sobie pogadać i cieszyć się chwilą spokoju :-)
Do tego potrzebne są różne dipy, sosiki i wszystko co można w tym maczać. Świetne są tortille.

Domowe tortille:
- mąka razowa ok szklanki
- łyżka oliwy
- sól
- grubsza szczypta sody (albo i zaczyn drożdżowy)
- woda (wrzątek)

Składniki mieszamy tak by powstało dość elastyczne ciasto. Wrząca woda dość mocno zmiękcza ciasto i powoduje, że jest ono bardziej klejące i łatwiej poddaje się wałkowi :). Ciasto dzielimy na małe placuszki i rozwałkujemy maksymalnie płasko. Na patelnię rozgrzaną i suchą wrzucamy placki. bardzo szybko się pieką, tworzą się bąble powietrza. Przerzucamy na drugą stronę - dosłownie na kilka sekund i chowamy placki pod przykrycie (aby zachować elastyczność.
Tortille doskonale zachowują się po zamrożeniu. Mam ich zawsze w zapasie jako ratunek na szybkie zabicie głodu.

Dziś na kolację był humus który kilka dni może być w lodówce i dip z awokado który za to trzeba wcinać natychmiast i nie jest to problem.:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz