czerwona soczewica z tofu w sezamie

wtorek, 2 lutego 2010


To jest zupa zimowa. Gęsta powinna być i dawać sporo hormonów szczęścia :) W smaku słodkawa, łagodna jeśli z dodatkiem świeżego masła. Hania wcina ochoczo.
Tofu raczej jako dodatek chrupiący, też chętnie znika.
Zupa jest dobra, bo bardzo szybko się gotuje - czerwona soczewica potrzebuje ok 10 min bulgotania by była wystarczająca do zmiksowania (jak kto woli) - dlatego po 5 minutach wrzucam pokrojone drobno warzywa - marchew, seler, por. Takie 5 minut gotowania zostawia warzywa al dente a już wystarczające do zmiksowania. Na koniec nieco masła i w dechę. Tofu traktujemy jajkiem i sezamem - smażymy na odrobinie tłuszczu. Doprawiamy jak kto chce - zioła, sos sojowy...

0 komentarze:

Prześlij komentarz