Szybkie śniadanie czyli jajko.

środa, 10 lutego 2010



Kromki bułki razowej z płatami jajecznicy. Do smaku pieczona papryka bez skóry marynowana w oliwie. Popijane kefirem.

Lubimy jajecznicę w płatach, gładką (dodatek łyżki kremówki), a nie ściętą i pozawijaną niczym loczki Kenijczyka :).
Aby właśnie taką zrobić trzeba na 2 jajka wlać łyżkę kremówki i łyżkę wody. Jajka roztrzepać i na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła (nie palone, ale mocno nagrzane - lekko się pieni) rozlewamy. Przez minutę nic nie robimy, po tym czasie szeroką łopatką zataczamy koła formułując płaty jajecznicy.
Ekologiczne jajka od szczęśliwych kur to cud na Ziemi.
Niedługo napiszę więcej o nich.

0 komentarze:

Prześlij komentarz